Η GRID TELECOM συντονίζει το ευρωπαϊκό έργο ηλεκτροκίνησης EXPAND-E Cohesion

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κοινοπραξία EXPAND-E υπογράφουν επιχορήγηση για την ανάπτυξη 2.100 σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών ελαφρών και βαρέων οχημάτων

• Με την υπογραφή των συμφωνιών επιχορήγησης, επιβεβαιώθηκαν η κατάσταση, το χρονοδιάγραμμα και τα παραδοτέα του έργου
  • Η επιχορήγηση της ΕΕ ύψους ~70 εκατ. ευρώ θα επιταχύνει πρόσθετες ιδιωτικές επενδύσεις
  • Η GRID TELECOM, θυγατρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), ηγείται του έργου EXPAND-E Cohesion ως Συντονιστής και η IONITY ηγείται του έργου EXPAND-E General

Ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA) υπέγραψε συμφωνίες επιχορήγησης με τα μέλη της κοινοπραξίας EXPAND-E (Expanding Performance and Network Density – Electric), για την ανάπτυξη 2.100 σημείων επαναφόρτισης (150-350 kW) για ελαφρά και βαρέα ηλεκτρικά οχήματα σε περισσότερες από 450 τοποθεσίες σε 22 κράτη μέλη της ΕΕ.
Σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο για τη στροφή της Ευρώπης στην ηλεκτροκίνηση, η υπογραφή των συμφωνιών επιχορήγησης επιβεβαίωσε την κατάσταση, το χρονοδιάγραμμα και τα παραδοτέα του μεγαλύτερου έργου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων που έχει χρηματοδοτήσει ποτέ η CINEA.
Το έργο EXPAND-E περιλαμβάνει δύο υποέργα, το EXPAND-E General και το EXPAND-E Cohesion, και συγχρηματοδοτείται από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (ΜΣΕ-CEF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του μηχανισμού υποδομών εναλλακτικών καυσίμων (Alternative Fuel Infrastructure Facility – AFIF).
Ο Richard Ferrer, Επικεφαλής του Τομέα Εναλλακτικών Καυσίμων του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον, CINEA δήλωσε ότι «Με τη συγχρηματοδότηση του έργου Expand-E, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει περαιτέρω τη μετάβαση στη βιώσιμη κινητικότητα στην Ευρώπη. Λόγω της σημαντικής γεωγραφικής του κάλυψης, το Expand-E θα αλλάξει τα δεδομένα προς την κατεύθυνση της απαλλαγής του τομέα των μεταφορών από τις ανθρακούχες εκπομπές και θα παράσχει στους Ευρωπαίους πολίτες ένα απρόσκοπτο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας. Επιπλέον, με την ανάπτυξη δικτύου ηλεκτρικής φόρτισης για τα βαρέα οχήματα, αυτό το έργο θα συμβάλει στη δημιουργία ενός πράσινου εμπορευματικού διαδρόμου σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ».
Τα μέλη της κοινοπραξίας EXPAND-E ασχολήθηκαν επισταμένως με τον εντοπισμό τοποθεσιών, τη διεξαγωγή μελετών σκοπιμότητας , την υπογραφή συμφωνιών για τη χρήση τους και την προμήθεια υλικού εξοπλισμού.
Το έργο EXPAND-E είναι μια συντονισμένη, πολυεθνική προσπάθεια επέκτασης των υφιστάμενων σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, σε ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο φόρτισης υψηλής ισχύος από τη Βαλτική Θάλασσα έως τη Μεσόγειο Θάλασσα και από τη Μαύρη Θάλασσα έως τον Ατλαντικό Ωκεανό. Το 3ετές έργο θα διαρκέσει από τον Ιούνιο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2025. Το έργο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των ελλείψεων ως προς την κάλυψη σε υποδομές φόρτισης υψηλής ισχύος (150-350 kW) κατά μήκος των δρόμων του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (TEN-T).
Η επιχορήγηση της ΕΕ ύψους ~70 εκατ. ευρώ έχει ήδη προσελκύσει πρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια και το έργο έχει εξασφαλίσει δάνειο ύψους 30 εκατ. ευρώ από κορυφαία ευρωπαϊκή τράπεζα, καθώς και πρόσθετα κεφάλαια από τους φορείς υλοποίησης του έργου και κορυφαίους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τόσο την ικανότητα του δημόσιου τομέα να κινητοποιήσει περαιτέρω επενδύσεις, όσο και την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο έργο και την ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων συνολικά.
Η GRID TELECOM, θυγατρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Όμιλος ΑΔΜΗΕ) έχει αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή του έργου EXPAND-E Cohesion, αντικατοπτρίζοντας τη δέσμευση της Ελλάδας στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και των υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Η GRID TELECOM θα συνεργαστεί στενά με την IONITY ως συντονιστή του έργου EXPAND-E General, έτσι ώστε οι δύο όμιλοι να συνενώσουν τις δυνάμεις τους για τη διαχείριση αυτού του φιλόδοξου έργου και να διασφαλίσουν ένα συνεκτικό δίκτυο για την πανευρωπαϊκή διαλειτουργικότητα.
Επιπλέον, η Επιτροπή της ΕΕ έχει πλέον επιλέξει να χρηματοδοτήσει το έργο EXPAND-E Hungary, το οποίο θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση 42 σημείων επαναφόρτισης σε 7 τοποθεσίες στην Ουγγαρία, που σημαίνει ότι το έργο θα καλύψει 23 κράτη μέλη της ΕΕ.
Οι τοποθεσίες φόρτισης που θα εγκατασταθούν στο πλαίσιο του έργου θα εξυπηρετούν τα ελαφρά ηλεκτρικά επιβατικά αυτοκίνητα που κινούνται στο οδικό δίκτυο TEN-T και θα καλύπτουν επίσης τις ανάγκες των ηλεκτρικών βαρέων οχημάτων (eHDV). Το έργο θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία των αρχικών διαδρόμων φόρτισης ηλεκτρικών βαρέων οχημάτων που θα διέρχονται από πολλές χώρες, ορισμένες από τις οποίες δεν είχαν λάβει στο παρελθόν χρηματοδότηση από την ΕΕ για την κατασκευή υποδομών φόρτισης υψηλής ισχύος. Η εμπειρία που θα αποκομιστεί από το πρόγραμμα θα λειτουργήσει προωθητικά στη μελλοντική ανάπτυξη της αγοράς φόρτισης βαρέων οχημάτων (eHDV).
Όλοι οι σταθμοί φόρτισης θα είναι προσβάσιμοι στο κοινό σε εικοσιτετράωρη και καθημερινή βάση και θα υποστηρίζουν προγράμματα πληρωμών μέσω περιαγωγής και ανοιχτής πρόσβασης.

***

Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης αποτελούν αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.