Συμφωνία Tamares Telecom και Grid Telecom για υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα που θα συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή

Συμφωνία Tamares Telecom  και Grid Telecom  για υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα που θα συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή

Αθήνα, 18 Μαΐου 2023: Σε συμφωνία για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών ANDROMEDA που θα διασυνδέει την Ελλάδα, με την Κύπρο και το Ισραήλ, κατέληξαν η Tamares Telecom, κορυφαίος διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών χονδρικής, διαχειριστής δικτύων οπτικών ινών και θυγατρική εταιρεία της Aluma Infrastructure Fund, και η Grid Telecom, θυγατρική εταιρεία και φορέας τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).
Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Grid Telecom και της Tamares Telecom για το σύστημα ANDROMEDA θα προσφέρει προηγμένες λύσεις μεταφοράς δεδομένων, μέσα από τη δημιουργία μίας νέας τηλεπικοινωνιακής γέφυρας μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Αξιοποιώντας τις στρατηγικές γεωγραφικές θέσεις της Ελλάδας και του Ισραήλ, το διηπειρωτικό καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών θα παρέχει συνδέσεις τεχνολογίας αιχμής με διεθνή εμβέλεια σε πελάτες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών χονδρικής, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο, τη Μεσόγειο και την Αραβική Χερσόνησο. Με αυτό τον τρόπο θα αναπτυχθεί μία εναλλακτική ψηφιακή λεωφόρος μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, που αναμένεται να έχει αποφασιστική συμβολή στην ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας.
Η Grid Telecom που αναδεικνύεται σε κορυφαίο τηλεπικοινωνιακό πάροχο χονδρικής στην ελληνική αγορά, στηρίζει την ταχεία ανάπτυξή της στο εκτεταμένο οπτικό δίκτυο του ΑΔΜΗΕ στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, ενοποιώντας το με δικά της διεθνή σημεία παρουσίας και ζεύξεις οπτικών ινών που αναπτύσσει συνεχώς. Η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ δημιουργεί έτσι ένα νέο σημαντικό ουδέτερο κόμβο συνδεσιμότητας ανοικτής πρόσβασης, στην ευρύτερη περιοχή  Βαλκανίων - Μεσογείου, επιτυγχάνοντας μέγιστη ασφάλεια, ισχυρή εφεδρεία, διαφορισμό δικτύου και τις συντομότερες δυνατές διαδρομές για χαμηλή υστέρηση στη μεταγωγή δεδομένων.
Η Tamares Telecom διαχειρίζεται το ιδιόκτητο υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα υψηλής χωρητικότητας TAMARES-NORTH που έχει εγκαταστήσει μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, το οποίο προεκτείνεται σε πολλαπλούς διεθνείς προορισμούς, παρέχοντας προσαρμοσμένες λύσεις επικοινωνίας μέσω προηγμένων υποδομών και υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους. Η στρατηγική συμφωνία με την Grid Telecom για το νέο υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα ANDROMEDA ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της Tamares Telecom για ενίσχυση των υποδομών της, επέκταση του διεθνούς δικτύου της και αύξηση των σημείων εισόδου της στην Ευρώπη, παρέχοντας μία νέα πύλη διασύνδεσης μέσω της Ελλάδας, στην Ανατολική Μεσόγειο.  
Το σύστημα ANDROMEDA, που θα διασυνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ, θα δημιουργήσει μία εναλλακτική κρίσιμη διέλευση μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, μεγάλης γεωπολιτικής αξίας, η οποία θα εξασφαλίσει υπερυψηλή χωρητικότητα και εξαιρετικά χαμηλή υστέρηση στη μεταγωγή δεδομένων, ενώ μέσω πρόσθετων υποθαλάσσιων και χερσαίων συνδέσεων, θα προεκτείνεται δυτικά προς τα Βαλκάνια, την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και ανατολικά προς την Αραβική Χερσόνησο και άλλους σημαντικούς προορισμούς.  

Ο Πρόεδρος του ομίλου Aluma Infrastructure Fund, Ori Yogev, δήλωσε: 
«Η Tamares Telecom αναπτύσσει και επεκτείνει συνεχώς τις εθνικές και διεθνείς υποδομές της. Η συνεργασία μας με την Grid Telecom για την κατασκευή και λειτουργία του καλωδιακού συστήματος ANDROMEDA θα ενδυναμώσει σημαντικά την ήδη ισχυρή εμβέλειά μας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Οι επενδύσεις μας σε νέα τηλεπικοινωνιακά έργα και ολοκληρωμένες επιχειρηματικές λύσεις αναδεικνύουν την ηγετική μας θέση η οποία οφείλεται  κυρίως στη διαφοροποίηση των υποδομών μας με την κατασκευή νέων υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων και οπτικών δικτύων διέλευσης. Καλύπτουμε έτσι την αυξανόμενη ζήτηση της αγοράς για μεταφορά δεδομένων υψηλής αξίας, μέσω μίας εναλλακτικής τηλεπικοινωνιακής γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε: 
«Ο ΑΔΜΗΕ δημιουργεί τα ηλεκτρικά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα του μέλλοντος,  συμβάλλοντας στο μετασχηματισμό της Ελλάδας σε κρίσιμο κόμβο ενέργειας και δεδομένων μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας. Το Ισραήλ εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς σε σημαντικό τηλεπικοινωνιακό κόμβο στη Μέση Ανατολή και το γεγονός αυτό δημιουργεί ισχυρές συνέργειες και αμοιβαία επωφελείς επιχειρηματικές ευκαιρίες. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί η στρατηγική συνεργασία της θυγατρικής μας Grid Telecom με την Tamares Telecom, θα οδηγήσει στην κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος ANDROMEDA, έργο που θα δημιουργήσει έναν νέο διεθνή διάδρομο μεταφοράς δεδομένων μεταξύ Ανατολής και Δύσης με επίκεντρο την Ελλάδα, και θα δώσει περαιτέρω αναπτυξιακή ώθηση στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές του ομίλου ΑΔΜΗΕ». 

Σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ:
Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) είναι επιφορτισμένος με τη λειτουργία, τον έλεγχο, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με σκοπό τον εφοδιασμό της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια με τρόπο ασφαλή, αποδοτικό και αξιόπιστο. Όραμα της εταιρείας είναι να αναδειχθεί σε έναν από τους πλέον αποτελεσματικούς και εξωστρεφείς Διαχειριστές στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας προστιθέμενη αξία για την κοινωνία και τους μετόχους του, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ο ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης, σχεδιάζει και υλοποιεί στρατηγικά έργα ύψους 5 δισ. ευρώ με στόχο την αναβάθμιση και επέκταση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα που περιλαμβάνουν την ηλεκτρική ζεύξη Κρήτης-Αττικής, η οποία συμπληρώνεται με διπλά καλώδια οπτικών ινών, την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων Κυκλάδων, καθώς και τις διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων και του ΒΑ Αιγαίου. Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ αναπτύσσει και νέες διεθνείς διασυνδέσεις με την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία, ενώ συνδράμει τις νέες υποθαλάσσιες διασυνδέσεις που δρομολογούνται με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, με βασικό κόμβο την Ελλάδα.
Για ερωτήσεις σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης, επικοινωνήστε με: 
Email: pressoffice@admie.gr

Σχετικά με τη Grid Telecom: 
Η Grid Telecom ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019, είναι 100% θυγατρική εταιρεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και αποτελεί το όχημα του ΑΔΜΗΕ για την παροχή χονδρικών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και εφαρμοσμένων λύσεων σε εθνικούς και διεθνείς παρόχους. Διαθέτει εγχώριο χερσαίο και υποθαλάσσιο δίκτυο οπτικών ινών που ξεπερνά τα 4.000 χιλιόμετρα και αναμένεται σύντομα να ξεπεράσει τα 6.000 χιλιόμετρα, παράλληλα με την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που υλοποιεί ο  Διαχειριστής, διασυνδέοντας τα ελληνικά νησιά με το κεντρικό δίκτυο. Η Grid Telecom διαθέτει επίσης ένα υπερσύγχρονο οπτικό δίκτυο DWDM, παρέχοντας υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων, καθώς και υπηρεσίες συνεγκατάστασης σε προστατευόμενες περιοχές στους υποσταθμούς του ΑΔΜΗΕ σε όλη την Ελλάδα.
Για ερωτήσεις σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης, επικοινωνήστε με:
Email: pressoffice@grid-telecom.com


Σχετικά με την Tamares Telecom:
Η Tamares Telecom είναι ένας κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών που δραστηριοποιείται στη Μέση Ανατολή, με περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνουν διεθνή υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, χερσαία δίκτυα οπτικών ινών και πιστοποιημένα Data Centers επιπέδου Tier-III, στο Ισραήλ και την Ευρώπη. Η Tamares Telecom παρέχει σε διεθνείς και εθνικούς τηλεπικοινωνιακούς φορείς, παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών OTT, παρόχους υπηρεσιών νέφους και επιχειρηματικούς πελάτες, ολοκληρωμένες λύσεις δικτύωσης και συνδεσιμότητας, σε συνδυασμό με υπηρεσίες συνεγκατάστασης στο Ισραήλ, και σε σημεία παρουσίας της στην Κύπρο, τη Μασσαλία, το Λονδίνο και την Φρανκφούρτη. Η Tamares Telecom είναι ένας πλήρως αδειοδοτημένος τηλεπικοινωνιακός φορέας στο Ισραήλ και την Κύπρο, εξυπηρετώντας περισσότερους από 5.000 χονδρικούς πελάτες σε όλο τον κόσμο. Η Tamares Telecom προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών χονδρικής, συμπεριλαμβανομένων διαχειριζόμενων υπηρεσιών διεθνούς χωρητικότητας, πρόσβασης σε θύρες διαδικτύου και φιλοξενίας εξοπλισμού. Η Tamares Telecom διαχειρίζεται το ιδιόκτητο καλωδιακό σύστημα TAMARES-NORTH που έχει ποντιστεί από το 2012, διασυνδέοντας το Ισραήλ με την Κύπρο, με προεκτάσεις στη Μασσαλία και άλλους προορισμούς στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Για ερωτήσεις σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης, επικοινωνήστε με:
Email: aviram@pr360.co.il

Σχετικά με την Aluma Infrastructure Fund:
Η Aluma είναι ένα Επενδυτικό Ταμείο Υποδομών εισηγμένο στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (TASE) από το Νοέμβριο του 2021. Ιδρυτές του Ταμείου είναι οι Ori Yogev (Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου), Inon Yogev (Διευθύνων Σύμβουλος), Muli Ravina (Πρόεδρος της Επιτροπής Επενδύσεων), Miki Zaharia (Διευθυντής) και Nati Shachor. Το Ταμείο έχει διαμορφώσει ένα πρωτοποριακό επενδυτικό μοντέλο, το οποίο το διαφοροποιεί από άλλα Ταμεία Επενδύσεων Υποδομών στο Ισραήλ και βασίζεται στις ακόλουθες τρεις βασικές αρχές: Εφαρμογή, από τη διοίκηση του Ταμείου, μίας πρακτικής προσέγγισης στις στοχευμένες εταιρείες, με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας των δραστηριοτήτων τους και τη βελτίωση των αποδόσεών τους. Προτίμηση, για επενδύσεις σε καθιερωμένες εταιρείες υποδομών, έναντι έργων ή επιχειρήσεων στον τομέα των υποδομών, δεδομένου ότι, κατά την εκτίμηση της διοίκησης του Ταμείου, μία επένδυση αυτού του τύπου αναμένεται να αποφέρει υψηλότερες αποδόσεις. Εστίαση, σε υποδομές με τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης, στους τομείς τηλεπικοινωνιών, πράσινης ενέργειας, περιβάλλοντος και μεταφορών.

Για ερωτήσεις σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης, επικοινωνήστε με:
Email: aviram@pr360.co.il